Aanmelden als nieuwe scheidsrechter, ook iets voor jou?

Laatste wijziging: 18-07-21 10:44

Heb je interesse om scheidsrechter te worden? Meld je aan via de button onderaan deze pagina.


Word ook judoscheidsrechter en sta met toppers op de judomat.

Judoscheidsrechter zijn is cool. Het geeft een kick om nauw betrokken te zijn bij de judowedstrijden. Samen met de wedstrijdjudoka's op dezelfde mat te staan. Een betere positie om de toppers te volgen kan je niet krijgen. 

De judoscheidsrechter (zie ook de informatie op deze website, onder het menu spelregels/scheidsrechter), leidt de judowedstrijden van jong tot oud en is volop betrokken bij de (wedstrijd) sport. Daarbij ontwikkel je als scheidsrechter ongemerkt een aantal belangrijke vaardigheden zoals o.a.: leidinggeven, beslissingsvaardigheid, conflicthantering, standvastigheid, observatie enz enz.

De inzet in de praktijk is altijd in overleg met de scheidsrechterscommissie (DSCJ) en je bent uiteraard vrij om wel of niet ingezet te worden. 

Vrijblijvend aanmelden. Je kan je geheel vrijblijvend aanmelden, waarna de scheidsrechterscommissie van jouw district contact met je zal opnemen voor nadere informatie en eventuele vragen van je kan beantwoorden. Daarna kan je altijd nog beslissen of je de cursus wel of niet wil gaan volgen.  

Opleiding en niveau KSA. De opleiding start met de cursus Jeugdscheidsrechter. Dat betekent dat de cursus is afgestemd voor de scheidsrechters die de wedstrijden tot 12 jaar arbitreren.

Een cursus bestaat uit 2 dagdelen (2 x 4 uur) en bestaat uit zowel een gedeelte theorie als ook een gedeelte praktijk. Op de cursus wordt o.a. behandeld: Het (jeugd) judowedstrijdreglement; het gedrag/houding en handelen van een scheidsrechter; de positie op de mat; de beoordelingen van technieken en vooral de veiligheidsaspecten tijdens een wedstrijd. Na deze 2 dagdelen zal je in overleg met de DSCJ ingedeeld worden voor 2 stagetoernooien om de opleiding af te ronden. Daarna is het in de praktijk "learning on the job" en volgt een begeleidingstraject, omdat een jeugdscheidsrechter nooit in het diepe gegooid zal worden, maar altijd door een ervaren scheidsrechter wordt begeleid. Op deze wijze komen alle nieuwe scheidsrechters snel tot een gewenst niveau om door te kunnen stromen.

De Jeugdscheidsrechter is binnen onze kwalificatie Structuur Arbitrage ingedeeld als scheidsrechter niveau 2. Als je de ambitie en ook de kwaliteit daarvoor hebt, kan je heel snel doorstromen naar niveau 3B (is districtsscheidsrechter voor het seniorenreglement). Er bestaat voor doorstroming naar een hogere licentie geen wachttijd, maar er wordt gekeken naar geschiktheid. Na deze licentie kan men doorstromen naar niveau 3A (dat is het niveau voor de DK's.) Na niveau 3A kan de scheidsrechter bij gebleken geschiktheid, doorstromen naar niveau 4, het niveau van de scheidsrechters met de Oranje Badge en de NK's. 

Minimale eisen om aan te melden.  Indien je beschikt over minimaal 2e kyu in de judosport en minimaal 14 jaar oud bent, dan kan ook jij je aanmelden voor de cursus judoscheidsrechter. Deze cursus wordt in ieder district 1 x per jaar georganiseerd. 

Nu aanmelden

Judolink is een initiatief van Judo Bond Nederland in het kader van de missie: 'Samen naar een Veiliger Sportklimaat'. De website heeft tot doel om de kennis van de judospelregels te vergroten bij judoka's, coaches en volgers van de sport.