Welke kleding draagt een judoka

Laatste wijziging: 30-05-17 09:35

Deelnemers aan een judowedstrijd dragen een judopak. Dit pak heet ‘judogi’.


Een judogi bestaat uit een jas en een broek. Over de jas wordt op heuphoogte een band (graduatieband) gedragen. De kleur van de band geeft aan hoe bedreven deze judoka is in zijn sport. De kleuren van beginner tot gevorderd judoka zijn:  

wit / geel / oranje / groen / blauw / bruin / zwart.     

Vrouwelijke deelnemers moeten onder de ‘judogi’ een wit t-shirt met korte mouwen of een witte bodystocking met korte mouwen dragen.

Internationaal zijn de regels behoorlijk aangescherpt en moeten de mouw en broek langer zijn dan op deze tekening is aangegeven. Bij de JBN blijven we voorlopig bovenstaande afmetingen hanteren. Dus het eindeinde van de mouw mag maximaal 5 centimeter korter zijn dan waar de hand begint.

Welke kleur heeft de judogi?

De judogi is in de kleur wit of blauw.

De judoka die het eerst wordt opgeroepen draagt de witte judogi en staat altijd aan de rechterzijde van de hoofdscheidsrechter. Degene die als tweede wordt opgeroepen draagt de blauwe judogi.

Een blauwe judogi hoeft niet altijd gedragen te worden en wordt pas verplicht gesteld bij bepaalde kampioenschappen en toernooien. Als de blauwe judogi niet verplicht is, dragen beide deelnemers een witte judogi. In dat geval draagt de ene judoka een rode en de andere een witte band over zijn graduatieband.

Als een judoka wel een blauwe judogi draagt, wordt alleen de graduatieband gedragen en niet nog eens een extra witte of rode band.

Aan welke eisen moet een judogi voldoen?

Er zijn enkele belangrijke eisen aan de judogi:

*             De judogi moet schoon en fris zijn;

*             Het moet voldoen aan de afmetingen die op de tekening staan;

*             Het moet heel zijn (geen gaten en/of scheuren);

*             Moet of wit of blauw zijn (twee kleuren mag niet).

Als de afmetingen van de judogi niet juist zijn, mag de deelnemer niet meedoen.