Score of geen score op NK 21 te Dordrecht?

Laatste wijziging: 22-02-22 06:00

Uitleg over beslissing arbitrage tijdens NK 21 in Dordrecht.


Op zaterdag 19 februari 2022 op het NK 21 te Dordrecht was een judoka het niet eens met de beslissing van de arbitrage. Zij kwam naar het Hoofd Arbitrage toe en eiste de videobeelden op. De videobeelden zijn niet voor judoka's en coaches, maar ter ondersteuning voor de arbitrage om tot de juiste beslissing te kunnen komen en dat de juiste winnaar de mat verlaat. 

In dit geval wordt deze situatie hier uitgelegd, omdat er nog steeds onduidelijkheid schijnt te bestaan over de score Waza-Ari. De landing van een judoka, moet nu echt een zijlanding zijn (90 graden of meer naar de rug) gerekend vanaf schouder tot en met de heup. Of de elleboog nu nog naar buiten wijst of niet, doet niet meer ter zake. Zijlanding is cruciaal. 

In de video hieronder zien we dat wit met een O-Soto-Gari wordt geworpen. Belangrijk is altijd de landing en hier zien we dat wit niet op de zij landt, zoals is vereist. (de 90 graden) De landing van wit is op de rechterelleboog en is ook geen 90 graden en is daarna wat meer naar de buik gericht. De scheidsrechter geeft (vanuit zijn positie gezien) een Waza-Ari, maar wordt dan door de videojudge gecorrigeerd dat het geen score is. Met hulp van de video, wordt ook hier de correcte beslissing genomen.

 

 

Judolink is een initiatief van Judo Bond Nederland in het kader van de missie: "Samen naar een Veiliger Sportklimaat". De website heeft tot doel om de kennis van de judospelregels te vergroten bij judoka's, coaches en volgers van de sport.