Haar moet opgebonden zijn

Laatste wijziging: 10-04-23 06:02

De judoka is zelf verantwoordelijk, dat het haar tijdens de wedstrijd goed is opgebonden. In dit artikel nadere uitleg over deze regel. Dit nieuwsbericht is nu bijgewerkt met een duidelijke foto wat wel en wat niet is toegestaan.


Uitleg haardracht tijdens wedstrijden.

Ter verduidelijking van de regels is hieronder een foto geplaatst met een aantal voorbeelden wat wel en wat niet is toegestaan. Het behoeft geen nadere uitleg, dat het groene vinkje is toegestaan. Nadere uitleg staat verder in dit artikel beschreven.

Eerder is al een nadere uitleg gegeven hoe de regel over het in orde brengen van de judogi tijdens de wedstrijd, gehanteerd wordt. (zie nieuwsbericht 13-9-2022). De regel over de haardracht is in feite hiermee vergelijkbaar. De judoka is verantwoordelijk dat het haar goed is opgebonden en ook zo blijft zitten. Het haar moet zodanig opgebonden zijn, dat het daardoor geen storende factor kan zijn voor beide judoka's. Denk bijvoorbeeld aan het grondgevecht, waarbij het haar los hangt in het gezicht. Evenals bij de kleding krijgt de judoka éénmaal per wedstrijd de kans om het haar in orde te maken. (na toestemming van de scheidsrechter). Moet de judoka hierna weer het haar in orde maken, dan wordt zij/hij betraft met Shido. De IJF omschrijft dit als volgt: 

33. Retying hair is allowed once per judoka per contest. Further occasions are penalised with shido. The correct preparation of arranging hair is essential and is the responsibility of each athlete 

Hieronder een goed voorbeeld hoe het haar nu opgebonden moet zijn.

   

Meer Spelregels

Judolink is een initiatief van Judo Bond Nederland in het kader van de missie: "Samen naar een Veiliger Sportklimaat". De website heeft tot doel om de kennis van de judospelregels te vergroten bij judoka's, coaches en volgers van de sport.