Uitleg Kata Sankaku Grip NK 21 Dordrecht

Laatste wijziging: 22-02-22 08:43

Uitleg Kata Sankaku Grip NK 21 Dordrecht


Soms is de judoka en/of coach het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter. Er ontstaat dan een discussie en wordt de beslissing van de scheidsrechter aangevochten. Hierbij een videobeeld van een situatie die ook weer eens een discussie opleverde en zal uitleggen waarom de scheidsrechter de beslissing van een directe Hansoku Make moest nemen. 

Na een aanval van wit, komen beide judoka's in Ne-Waza terecht. De aanval mislukt en wit vervolgt met een Kata-Sankaku-Grip.  Deze grip is in ne-waza wel toegestaan. Terwijl wit deze grip vastheeft, komen beide judoka's omhoog en zijn dan in Tachi-Waza. Als het daarbij blijft zal de scheidsrechter Mate roepen en is dat geen straf. Maar voordat het Mate is, volgt wit onmiddelijk met een werpactie. Hij werpt blauw vanuit Tachi-Waza met een Kata-Sankaku-Grip over zich heen. Dit is een erg gevaarlijke actie waarbij de nek geblesseerd kan raken. De scheidsrechter roept wel mate, maar kan deze actie niet meer voorkomen. De enige en juiste beslissing is Hansoku-Make voor wit en uitsluiting voor de rest van het NK. 

 

Judolink is een initiatief van Judo Bond Nederland in het kader van de missie: "Samen naar een Veiliger Sportklimaat". De website heeft tot doel om de kennis van de judospelregels te vergroten bij judoka's, coaches en volgers van de sport.