Spelsituatie 06 - Golden score

Laatste wijziging: 08-02-22 12:27

De golden score is een verlenging van de wedstrijd, omdat er in de reguliere wedstrijdtijd, nog geen winnaar kan worden aangewezen. Hieronder zal worden uitgelegd wanneer en hoe de golden score wordt toegepast.


Golden score

Als een wedstrijd eindigt met een gelijke stand kan er nog geen winnaar worden aangewezen. Vanaf 2018 is bepaald dat een judoka de wedstrijd alleen kan winnen met een score, dus met een ippon of een waza-ari. Als aan het eind van de wedstrijd de stand gelijk is, er staat dus geen score op het bord staat of de scores zijn gelijk, wordt de wedstrijd verlengd met de golden score. De eventuele scores of straffen die al op het scorebord zijn geplaatst, blijven dan staan. De scheidsrechter laat eventueel de kleding van de judoka’s in orde maken en roept hajime om de wedstrijd weer te laten beginnen. Deze verlenging wordt de ‘golden score’ genoemd. De golden score gaat net zo lang door tot één van de judoka’s een score maakt of voor de derde keer bestraft wordt. Bij een score is de wedstrijd direct voorbij en wint de judoka die scoort. De straffen zijn alleen bepalend als dezelfde judoka voor de derde keer wordt bestraft. De derde straf (shido) is namelijk Hansoku-Make en dan is de wedstrijd ook voorbij. De straffen vanuit de reguliere tijd worden meegeteld. Dus als een judoka in de reguliere tijd al twee straffen had en hij krijgt in de Golden Score de derde shido, dan heeft hij de wedstrijd verloren. 

Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 

Stand is hier gelijk wedstrijd gaat door naar golden score.

In het voorbeeld hierboven zien we dat de reguliere wedstrijd is geëindigd in een gelijke stand. Zowel wit heeft één waza-ari gescoord als ook blauw. De shido (gele kaart) telt in de reguliere wedstrijdtijd niet meer mee om als winnaar te worden aangewezen. De wedstrijd gaat dus door naar goldensScore.

 

 Blauw scoort waza-ari, wedstrijd is voorbij.

Hierbij is direct een onderscheid, omdat blauw een tweede waza-ari heeft gescoord. Blauw is winnaar.

 

Blauw krijgt tweede shido, wedstrijd is nog niet voorbij.

Hier krijgt blauw na 51 seconden in de Golden Scoretijd, een tweede shido. Hiermee is de wedstrijd nog niet voorbij. Die zou pas voorbij zijn als blauw een derde shido krijgt. De wedstrijd gaat door.

 

 

Hier krijgt blauw op 1 minuut 54 in de Golden Score een derde shido. De derde shido betekent een Hansoku-Make en dus diskwalificatie en einde wedstrijd. Blauw verliest hier de wedstrijd met Hansoku-Make.