Spelsituatie 5 - Osaekomi

Laatste wijziging: 07-03-22 10:50

Indien een judoka in ne-waza controle verkrijgt door middel van een osaekomi techniek, dan zal de scheidsrechter dit aangeven. In dit artikel wordt uitleg gegeven over osaekomi en wanneer de scheidsrechter zal besluiten om dit aan te geven.


Houdgreep / osaekomi

Hier zien we een houdgreep uitgevoerd door wit. De controle komt van boven. 

Voorbeelden van houdgreep / osaekomi

Voorbeeld 1: osaekomi

Hier zien we dat wit, blauw in een houdgreep vast heeft. Blauw ligt op de rug en wit heeft de positie van bovenaf vast. De judoka wit heeft blauw in een kesapositie vast.

Voorbeeld 2: osaekomi

De houdgreep techniek zal waarschijnlijk zojuist zijn begonnen. De scheidsrechter geeft het houdgreep gebaar nog steeds aan. Het gebaar is 45 graden richting judaka's gericht en behoeft maar enkele momenten (3 à 4 seconden) te worden aangehouden. 

Voorbeeld 3: waza-ari en osaekomi

Op deze foto zien we dat de scheidsrechter met de rechter arm een waza-ari teken geeft en met de linkerarm een osaekomi teken. Daarbij zien we dat de judoka's buiten de gevechtsruimte liggen. Het is dus aan te nemen dat er een geldige werptechniek (aangevangen op de gevechtsruimte) heeft plaats gevonden waarbij de judoka's op de veiligheidsstrook zijn terecht gekomen. Omdat hierna direct een osaekomi positie volgde, laat de scheidsrechter doorgaan en geeft ook de osaekomi aan. De scheidsrechter doet dat met twee armen omdat er geen tijd verloren mag gaan om de osaekomi aan te kondigen. Dus terwijl de waza-ari nog wordt aangegeven, wordt de osaekomi al met de andere arm aangegeven.

 

Voorbeeld 4:

Op de foto hierboven geeft de scheidsrechter het teken van Osaekomi aan. Omdat de scheidsrechter het teken nog steeds aangeeft, is aan te nemen, dat de osaekomi zojuist is aangevangen. De scheidsrechter houdt namelijk enkele tellen het teken aan en zal dan zijn arm weer weghalen. Maar ook kan je zien dat de osaekomi zojuist gestart is omdat de scheidsrechter nog achter de judoka's langs loopt. Ongetwijfeld zal hij doorlopen naar de positie bij de hoofden van de judoka's zodat hij een beter zicht heeft op de Osaekomi.