Spelsituatie 17 - Reverse-Seoi-Nage

Laatste wijziging: 03-04-22 06:25

Met ingang van 1 januari 2022 heeft de IJF besloten dat de Reverse-Seoi Nage niet meer is toegestaan en wordt nu bestraft met Shido.


Onlangs heeft de IJF met ingang van januari 2022 besloten dat de techniek Reverse Seoi-Nage tijdens wedstrijden niet meer is toegestaan. Met deze techniek is er teveel risico dat Uke geblesseerd kan raken. Er is grote kans dat Uke op de nek zal vallen. Soms is deze techniek zodanig dat de arm van Uke is opgesloten en Uke zijn/haar val niet goed kan breken. Om blessures te voorkomen is deze techniek nu verboden en wordt de judoka die de Reverse-Seoi-Nage toepast, bestraft met Shido.  Ook als de techniek mislukt wordt de judoka bestraft.

Er waren vele vragen over wat de IJF nu onder de Reverse-Seoi-Nage verstaat. Tijdens de GP in Olivedas, heeft de IJF referee commissie dit duidelijk uitgelegd. Het gaat om de techniek, waarbij Tori met beide handen dezelfde rever van Uke vast heeft, en daarna om zijn eigen as ronddraait, zodat hij onder zijn eigen arm doordraait en dan in tegengestelde richting en naast Uke komt. In deze variatie betreft het een Seoi Nage techniek waarbij Tori de veiligheid van Uke niet kan controleren. Uke komt hiermee meestal in een situatie dat het lastig is zijn val te breken en mogelijk op de nek valt. In verband met het veiligheidsaspect is deze techniek nu verboden. Ter verduidelijking, hieronder 3 voorbeeld foto’s en enkele video's.    

Voorbeeld 1 van Reverse Seoi Nage = Shido.

In dit voorbeeld zien we dat wit met beide handen de linker rever van blauw vast heeft. Wit draait naar links met Seoi-Nage en draait daarbij onder zijn eigen linker arm door. Hierbij komt wit naast Blauw en werpt blauw naar achter. Er zijn natuurlijk meerdere variaties, waarbij Uke over de schouders van Tori gaat, of naar voren wordt geworpen, maar de inzet en techniek blijft hetzelfde en is verboden. 

 

Voorbeeld 2 van Reverse Seoi Nage = Shido

Hierboven zien we een voorbeeld dat wit aanvalt met een Reverse-Seoi-Nage. In deze aanval zie je dat wit de aanval afmaakt door tevens het been van blauw weg te vegen met een Ashi Barai. Nu is het wel duidelijk dat blauw reeds volledig uit balans raakt door de aanval met de reverse Seoi-Nage en de Ashi-Barai de techniek afmaakt. Hierdoor wordt blauw dus geworpen door een combinatie van beide technieken. Ook al zou hier geinterpreteerd worden dat Blauw alleen door de Ashi Barai op de rug wordt geworpen, dan nog betekent dit hier Shido voor wit, want het inzetten met deze techniek is al Shido. Wit kan dus nooit met een score beloond worden, ondanks de prachtige werptechniek. Wit moet bestraft worden met Shido. 

 

Voorbeeld 3 van Reverse Seoi Nage (EJU seminar 2022)

 

In het voorbeeld hierboven zien wij dat wit een Reverse Seoi Nage uitvoert. Hij heeft aan éénzijde aan de rechter rever van blauw vast en draait volledig van Uke af.  Dit is onmiddellijk Mate en shido voor wit. 

 

 Voorbeeld 4 van Reverse Seoi Nage (EJU seminar 2022)

 

 Een goed voorbeeld hoe Tori volledig om haar as draait  en Uke naar achteren werpt.

 

 Voorbeeld 5 van Reverse Seoi Nage (EJU seminar 2022)

 

 Voorbeeld 6 van Reverse Seoi Nage (EJU seminar 2022)

Hierboven een voorbeeld waarbij wit een reverse Seoi Nage inzet, maar direct door blauw wordt overgenomen. Dit hier is score voor blauw en tevens een shido voor wit.

 

 Voorbeeld 7 van Reverse Seoi Nage (EJU seminar 2022)

Hier zien we een aanval van blauw met Reverse SAeoi Nage en een overname van wit. Dit betekent Ippon voor wit en daarom is de shido voor blauw overbodig geworden zoals wel in voorbeeld 6 nog een shido wordt gegeven.

 

 Voorbeeld 8 van Reverse Seoi Nage (EJU seminar 2022)

Dit moet dus nu zijn mate en shido voor blauw.