Spelsituatie 15 - Kawazu-gake

Laatste wijziging: 08-02-22 12:36

Kawazu-gake is een verboden techniek. Op deze pagina wordt uitgelegd wat deze techniek inhoud en welke beslissing een scheidsrechter zal nemen na constatering van kawazu-gake.


Kawazu-gake

De techniek kawazu-gake is enkele jaren geleden als een verboden techniek benoemd. Bij deze techniek omstrengelt tori (de judoka die de actie uitvoert) het been van uke en werpt zijn tegenstander naar achter. Het omstrengelen van het been is op zich niet verboden, maar wel als er op twee manieren een werptechniek mee wordt uitgevoerd. De eerste techniek die niet is toegestaan is als tori bij het omstrengelen van het been, samen met zijn tegenstander recht naar achteren valt. De tweede techniek die niet is toegestaan is als tori met een omstrengelt been zijn tegenstander volledig optilt (lift) en dan in de lucht een draai naar achteren maakt.

Kawazu-gake wordt bestraft met een hansoku-make (diskwalificatie voor het gehele toernooi).

Voorbeelden van kawazu-gake

Voorbeeld 1: kawazu-gake

Hier zien we dat wit met haar linkerbeen het rechterbeen van blauw omstrengelt en daarna een verboden handeling uitvoert. Het omstrengelen op zich is niet verboden, maar wel de worp die volgt. Ze probeert namelijk blauw te tillen en met een draai naar links naar achter te werpen. Het tillen, draaien en naar achter werpen met een omstrengelt been is een verboden handeling en zal bestraft worden met hansoku-make. Het maakt dan niet uit dat deze techniek is mislukt. 

 

Voorbeeld 2: kawazu-gake

Dit is een goed voorbeeld van deze verboden techniek. We zien dat wit een aanval maakt met zijn linkerbeen. Blauw reageert door zijn rechterbeen in te haken, maar omstrengelt hierbij het linkerbeen van wit. Tot zover is dat niet verboden, maar de werpactie die hierna volgt is wel verboden. Met zijn been ingestregeld om het been van wit, tilt blauw wit volledig op, draait om zijn as naar rechts/achter en werpt wit op de rug. Deze tilactie met de draai naar achter is verboden en moet bestraft worden met hansoku-make.