Spelsituatie 20 - Jeugdwedstrijden

Laatste wijziging: 09-05-23 11:45

Het jeugdreglement is apart uitgelegd onder hoofdstuk spelregels op deze website In deze spelsituatie worden meerdere voorbeelden die in het jeugdwedstrijdreglement voorkomen, uitgelegd.


 

 Voorbeeld 1: Om het hoofd vastpakken is niet toegestaan (Nekomwringen)

Bij jeugdwedstrijden (onder 12 jaar) komt het helaas veel voor dat er om het hoofd wordt beetgepakt en op deze wijze geprobeerd wordt de tegenstander naar de grond te trekken. Vaak heeft het niets te maken met een judotechniek, maar is alles gericht om alleen het hoofd om te wringen. Op deze wijze wordt er veel kracht op de nek gezet en kunnen er blessures ontstaan. Met de invoering van het gewijzigde Jeugdreglement in september 2021, is het om het hoofd pakken niet meer toegestaan en zal bestraft worden met shido. Zie hiervoor spelregels JBN-Judolink - Jeugdreglement

 

 Voorbeeld 2: Sutemi-techniek is niet meer toegestaan.

In bovenstaande video zien we dat wit een aanval maakt met een O-soto Gari en die aanval door rood wordt overgenomen met een sutemi techniek en wit hard op de rug wordt geworpen. In het jeugdreglement is geen enkele sutemi-techniek meer toegestaan. De scheidsrechter zal nu geen score meer toekennen, maar mate roepen en rood bestraffen met een shido.

 

 Voorbeeld 3: Deze pakking is wel toegestaan. 

Op bovenstaande video zien we dat wit een Uchimata maakt waarbij hij zijn rechterarm op de rug heeft van rood. Zijn rechterarm is niet in de nek (om het hoofd) van rood, maar lager op de bovenrug. Dit is toegestaan, omdat Tori (wit) niet om het hoofd heeft vastgepakt en daarmee het hoofd niet omwringt.

 

 Voorbeeld 4: Werpactie waarbij Tori op knieen valt. (is shido)

In dit voorbeeld zien we dat rood een linkse schouderworp maakt, waarbij hij hij tijdens de werptechniek zich ook op zijn knieen laat vallen. Tori gebruikt bewust zijn knieen. Hij laat zich op zijn knieen vallen om deze werptechniek te maken. Dit is nu onder de 12 jaar verboden.  De scheidsrechter zal dan u ook mate roepen en Tori bestraffen met een shido. 

 

 Voorbeeld 5: Werpactie waarbij Tori op knieen valt. ( geen shido)

Dit is een voorbeeld waarbij er tijdens een werpactie ook op de knieen wordt gevallen, maar niet bestraft wordt. We zien zien dat wit een linkse schouderorp inzet, maar de werpactie mislukt. Tijdens de worp verliest wit de balans en valt op de knieen. Wit heeft geen intentie om de worp op de knieen te maken. In deze situatie zal Tori niet bestraft worden, maar kan er ook niet gescoord worden. Dus geen straf, maar ook geen score.